Apps per a tots: Accessibility-Driven Development

Al llarg de tot el procés de desenvolupament d’una aplicació, sia mòbil, web o d’escriptori, no són pocs els aspectes que requereixen una especial dedicació i un temps que amb freqüència (read dramatically) no sol coincidir amb el planificat. La feina, que comprèn ineludiblement el disseny i la programació de la funcionalitat principal de l’app, inclou també algunes altres vessants a les que s’assigna ja de forma automàtica manco prioritat. En són exemples la integració amb el SO, les plataformes de suport, la privadesa i, una que no puja mai a primera: l’accessibilitat.

Perquè siguem francs: l’oblidam o l’ajornam. Perquè creim que, tanmateix, el 99% dels usuaris ni s’entemeran. Perquè l’accessibilitat no es veu, no es sent ni es percep; excepte tal vegada, clar, quan un no hi veu bé, no hi sent bé o té qualque limitació física; i és precisament en aquests casos quan la seva presència esdevé essencial, ja que pot determinar que una persona passi de no poder fer servir l’app en absolut a poder navegar per una interfície adaptada amb relativa comoditat.

El vídeo que acompanya aquesta entrada pretén fer una aproximació a la gran diferència que pot suposar per a una persona amb limitació visual la implementació de tecnologies d’accessibilitat com DynamicType (que augmenta la mida del text) o VoiceOver (que amb l’ajuda d’un sintetitzador de veu permet navegar i interactuar amb els diferents elements de la pantalla mitjançant gests).

Afortunadament, quasi totes les grans aplicacions mainstream (WhatsApp, Twitter…) han estat optimitzades per integrar-se amb aquesta tecnologia. Ara bé, no ho han fet des d’un primer moment. Això, des del meu punt de vista, és un error, fonamentalment perquè la quantitat de persones que no poden fer servir l’aplicació és molt major al que solem pensar (per posar un exemple, basta dir que fins un 8% de tots els homes presenten un cert grau de daltonisme).

I no s’acaba aquí. La clau, a més, rau en el fet que plantejant un desenvolupament que tengui en compte l’accés universal des d’un primer moment (això és, l’Accessibility-Driven Development) aconseguim col·lateralment una app millor estructurada i més integrada que, al cap i a la fi, es traduirà en un major benefici per al conjunt de tots els usuaris.

En definitiva, podem afirmar que una acurada integració amb les tecnologies d’accessibilitat disponibles no només marca la diferència per a un gran nombre de persones, sinó que representa en sí mateixa una indicador de qualitat en l’àmbit del software.

Idees benvingudes! He escrit aquest article en base a la consulta de diverses fonts, però segur que puc haver-me equivocat! Si no hi estàs d'acord o t'agradaria donar el teu punt de vista, anima't a deixar un comentari i així podrem aprendre plegats!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada